CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Pátek 19.04.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Podzemní tvrze [ Tvrz ]

Podzemí stachelberské tvrze bylo vzhledem ke značné rozloze celé tvrze velmi rozsáhlé - hlavní galerie probíhala rovnoběžně s hřebenem mezi dělostřeleckými věžemi T-S 75 a 76 v délce více než jednoho kilometru. Z ní pak odbočovaly další spojovací galerie k šachtám jednotlivých objektů. Celkem mělo být vybudováno 34 sálů, z nichž 7 by tvořilo hlavní muniční skladiště M1, 10 muniční skladiště M2, 11 by sloužilo pro kanceláře a ubikace a ve zbývajících 6 mělo být technické vybavení (filtrovna, strojovna, atd.).

Všechny podzemní prostory byly vylámány, některé však pouze v částečném profilu. Vybetonovat se podařilo přibližně 15% z celkové délky celého podzemí.

V současné době (jaro 2001) je podzemí stachelberské tvrze částečně zpřístupněno veřejnosti. Od května 2001 se podařilo zpřístupnit podzemí pěchotního srubu T-S 73 a dělostřelecké věže T-S 75 - viz obrázek vlevo.

Návštěvníci prochází vybetonovanou chodbou od schodiště z T-S 73 až na hlavní galerie, která je pouze ve výlomu. Odtud pokračují kolem odbočky k objektům T-S 74 a 77 k pomocné strojovně (měnírně elektrického proudu). Následuje prohlídka nedokončených podzemních prostor pod objektem T-S 75. Odkud se pak vracejí zěpt ke schodišti v T-S 73.

Větší část chodeb a sálů ale stále zůstává zaplavena vodou. Část podzemí (především prostor filtrovny, strojovny a muničního skladiště M1) je v současné době zničena v důsledku těžby kamene v lomu na povrchu tvrze.

V podzemí pěchotního srubu T-S 71 se podařilo vybetonovat jen část chodby přiléhající ke vstupu do schodišťové šachty. Ta je vybetonována včetně schodiště. Část chodby byla pravděpodobně vybetonována také v podzemí pěchotního srubu T-S 72. Přesný rozsah provedených prací však nelze prozatím určit, neboť chodba je zatopena vodou. Šachta byla dokončena včetně schodiště. Spojovací chodba ke schodišti pěchotního srubu T-S 73 byla vybetonována téměř v celé délce (ve výlomu zůstal pouze úsek mezi překladištěm pěchotní munice a hlavní galerií). Chodba ke schodišti (vybetonováno včetně schodiště) pěchotního srubu T-S 74 byla vybetonována asi ze 60%.

Pod dělostřeleckou věží T-S 75 se podařilo vybetonovat větší část muničního skladu a sálu velitelství. V jakém rozsahu byly provedeny práce v podzemí dělostřelecké věže T-S 76 se můžeme pouze domnívat, protože tato část podzemí tvrze je doposud zaplavena vodou, která znemožňuje provést průzkum. Je pravděpodobné, že všechny prostory byly vyraženy, s betonáží nebylo započato.

Nejdále pokročily práce v podzemí dělostřeleckého objektu T-S 77. Zde se podařilo vylámat všechny prostory, z nichž byla podstatná část také vybetonována - muniční sklady, sál pro kanceláře velitelství, spojovací chodby k výtahu. V podzemí druhého dělostřeleckého srubu T-S 78 byly všechny prostory vyraženy, vybetonovat se ale podařilo pouze část chodby u výtahové šachty.

V podzemí minometných objektů T-S 79 a T-S 80 byly s největší pravděpodobností provedeny jen výlomové práce.

Pět sálů kasáren zůstalo nedokončeno - tři sály se podařilo vylámat v plném profilu, zbývající dva zůstaly vyraženy jen v profilu částečném. Také hlavní muniční sklady M1 stejně jako filtrovna, strojovna a sklad PHM byly jen vyraženy. S betonáží se v těchto prostorách vůbec nezačalo.

Podle informací uvedených v německé služební pomůcce Denkschrift über die tschecho-slowakische Landesbefestigung z roku 1941 je jisté, že po příchodu Němců na tvrz bylo již podzemí zaplavené vodou.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Tvrz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 29.12.2004 v 12:52 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY