CZECH TOURISM TURISTICKÉ REGIONY TR 14  SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO TR 13  STŘEDNÍ MORAVA TR 12  JIŽNÍ MORAVA TR 11  VYSOČINA TR 10  VÝCHODNÍ ČECHY TR 09  ČESKÝ RÁJ TR 15  KRKONOŠE TR 08  ČESKÝ SEVER TR 07  SEVEROZÁPADNÍ ČECHY TR 06  ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ TR 05  PLZEŇSKO TR 04  ŠUMAVA TR 03  JIŽNÍ ČECHY TR 02  STŘEDNÍ ČECHY TR 01  PRAHA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Fulltext
Čtvrtek 28.03.2024
  TOP 20  
  Databanka akcí
 
  KULTURNÍ, ZÁBAVNÍ A SPOTŘEBNÍ VYŽITÍ  
  Sportovní aktivity
Kultura
Zábava
Nákupy
 
  DOPRAVNÍ DOSTUPNOST A MÍSTOPIS  
  Dopravní dostupnost
Místopis
Přírodní zajímavosti
 
  POZNÁVACÍ CESTOVNÍ RUCH  
  Technická pamětihodnost
Církevní památka
Archeologie
Kultura
Lidová architektura
Hrady a zámky
Městské zajímavosti
Židovské památky
Ostatní
 
  LÁZEŇSTVÍ A WELLNESS  
  Lázně
Wellness
 
  ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU  
  Organizace cestovního ruchu
 
  SPORT  
  Letectví
Zimní sporty
Vodní sporty
Cykloturistika
Pěší turistika
Ostatní
 
  UBYTOVÁNÍ, STRAVOVÁNÍ, SERVIS NA CESTÁCH  
  Ubytování
Stravování
Gastronomie
Servis na cestách
Mapy
Web kamera
 
Království perníku

Přírodní památka Hluboče [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Hluboče

Základní údaje:
Přírodní památku Hluboče tvoří svažitá, mírně zvlněná louka nad levým břehem Hlubočského potoka se severní expozicí. Ze tří stan je obklopena lesem, z jedné strany hrází se vzrostlou stromovou zeleni. Vyskytuji se i solitérní stromy. Nachází se 2 km vlevo od silnice vedoucí z Brumova-Bylnice směrem na Trenčín v nadmořské výšce 430 až 490 m. Katastrální území Bylnice, okres Zlín, CHKO Bílé Karpaty. Vyhlášeno v r. 1988, výměra 2,5800 ha.

Motiv ochrany:
Cílem ochrany je zachování jednoho ze zbytků jednosečných květnatých bělokarpatských luk s výskytem mnoha vzácných a ohrožených rostlinných druhů.

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad je tvořen magurským flyšem svodnického souvrství bělokarpatské jednotky. Převažují vápnité jílovce a slínovce (spodní paleocén až svrchní křída). Půdním typem je kambizem typická.

Botanika:
K nejvýznamnějším druhům PP Hluboče patři stařinec dlouholistý moravský (Tephroseris longifolia subsp. moravica), který byl popsán v roce 1979 právě ze severovýchodní části Bílých Karpat. V této oblastí roste na několika mikrolokalitách a PP Hluboče je jednou z nich. Jedná se o kriticky ohrožený druh v okrese Zlín, v CHKO Bílé Karpaty a v celé České republice, neboť dosud nebyl zjištěn jinde než v prostoru mezi Valašskými Klobouky, Nedašovou Lhotou, Brumovem-Bylnicí, Sidonií a Štěpánem.

K velmi vzácným a kriticky ohroženým druhům náleží i tořič čmelákovitý Holubyho (Ophrys holosericea subsp. holubyana), který byl až do roku 1989 považován v okrese za nezvěstný. Po 30 letech pátrání a hledání byl nalezen právě na této lokalitě, která je dosud jeho jediným známým recentnim nalezištěm v severní části Bílých Karpat a v celém zlínském okrese. Ze vstavačovitých, většinou zvláště chráněných rostlin se dále vyskytuje vstavač vojenský (Orchis militaris), prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina), prstnatec Fuchsův Sooův (Dactylorhiza fuchsii subsp. sooana), pětiprstka žežulník (Gymnadenia conopsea), hlavinka horská (Traunsteinera globosa), vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia), okrotice bílá (Cephalanthera damasonium), okrotice dlouholistá (Cephalanthera longifolia) a bradáček vejčitý (Listera ovata).

Z dalších významných druhů je to medovník velkokvětý (Melittis melissophyllum), orlíček obecný (Aquilegia vulgaris) a prvosenka vyšší (Primula elatior). Doprovodnými jsou druhy charakteristické pro bělokarpatské louky a křovinaté lesní lemy, včetně druhů rozšířených obecně. K hojným na lokalitě patří např. plicník měkký (Pulmonaria mollis), tužebník obecný (Filipendula vulgaris), jetelovec chlumní (Amoria montana), nápadný je náholník plamatý (Trommsdorfia maculata), chrastavec Kitaibelův (Knautia kitaibelii) a mnohé další.

Zoologie:
Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud proveden.

Lesnictví:
Lokalita je bezlesí, v okolí se nacházejí listnaté lesy s převahou buku lesního.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
V minulosti bylo území součástí rozsáhlého komplexu jednosečných bělokarpatských luk, jejichž podstatná část byla v 80. letech 20. stol. zrekultivována. Lokalita byla v 80. letech nepravidelně kosena a vypásána, od 90. let je kosena pomocí malé mechanizace. Má dobré předpoklady k udržení současného stavu a uchováni pestrého lučního společenstva se všemi významnými druhy. Je hodnotná i po stránce krajinářské. Do budoucna se počítá s rozšířením o přilehlý komplex luk v nivě potoka.


Literatura:
Rezervační kniha, Správa CHKO Bílé Karpaty, AOPK ČR.
Batoušek P. (1989): Pastarček dlouholistý moravský - Tephroseris longifolia subsp. moravica Holub. - Zprav. CHKO Bílé Karpaty, 6: 22-25, Luhačovice.

Batoušek P. (1995): Zur Kenntnis vom Dactylorhiza fuchsii (Druce) Sóo subsp. sooana (Borsos) Borsos. - J. Eur. Orch., 27: 51-74, Stuttgart.

Batoušek P. (1997): Zwei neue Hybriden aus der Tschechischen Republik. - J. Eur. Orch., 29: 641-652, Stuttgart.

Elsnerová M., Krist J., Trávníček D. (1996): Chráněná území okresu Zlín. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, prosinec 1996.

Jatiová, M., Šmiták, J. (1996): Rozšíření a ochrana orchidejí na Moravě a ve Slezsku. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, středisko Brno.

Kuča, P., Májsky, J., Kopeček, F. & Jongepierová, I. (1992): Monografie "Bílé Biele Karpaty". Bratislava.

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 10:50 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
1 PRAHA
2 STŘEDNÍ ČECHY - ZÁPAD
3 STŘEDNÍ ČECHY-JIHOVÝCHOD
4 STŘEDNÍ ČECHY - SV - POLABÍ
5 JIŽNÍ ČECHY
6 ŠUMAVA - VÝCHOD
7 CHODSKO
8 PLZEŇSKO
9 TACHOVSKO - STŘÍBRSKO
10 ZÁPADOČESKÝ LÁZEŇSKÝ TR
11 KRUŠNÉ HORY - ZÁPAD
12 KRUŠNÉ HORY
13 ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ-ŽATECKO
14 DĚČÍNSKO A LUŽICKÉ HORY
15 MÁCHŮV KRAJ
16 LUŽICKÉ HORY A JEŠTĚD
17 FRÝDLANTSKO
18 JIZERSKÉ HORY
19 ČESKÝ RÁJ
20 KRKONOŠE - ZÁPAD
21 KRKONOŠE - STŘED
22 KRKONOŠE - VÝCHOD
23 PODZVIČÍNSKO
24 KLADSKÉ POMEZÍ
25 HRADECKO
26 ORLICKÉ HORY A PODORLICKO
27 PARDUBICKO
28 CHRUDIMSKO - HLINECKO
29 SVITAVSKO
30 VYSOČINA
31 MORAVSKÝ KRAS A OKOLÍ
32 BRNO A OKOLÍ
33 PODYJÍ
34 LEDNICKO - VALTICKÝ AREÁL
35 SLOVÁCKO
36 STŘEDNÍ MORAVA - HANÁ
37 ZLÍNSKO
38 BESKYDY A VALAŠSKO
39 OBLAST OSTRAVSKO
40 OBLAST POODŘÍ
41 OPAVSKÉ SLEZSKO
42 TĚŠÍNSKÉ SLEZSKO
43 OBLAST JESENÍKY